Istoricul școlii

Nu avem o dată precisă care ar indica începuturile învăţământului pe meleagurile noastre. Primele date referitoare la inceputurile şcolii apar la sfârşitul secolului al XVII-lea şi sunt culese din primul registrul matricol al iejuiţilor din Odorheiu-Secuiesc  - din Album Gymnasii – şi sunt datate din anul 1689. În acest registru apar ca absolvenţi al gimnaziului şi elevi originari din Zetea.  Se presupune că aceşti elevi şi-au finalizat studiile primare în Zetea, în satul lor natal.

Pe urmă aflăm din registrele bisericii romano-catolice din Zetea, că până în anul  1700 şcoala funcţionează cu un singur dascăl şi în perioada de 1701 – 1826 cu două cadre didactice.  Până în anul 1932 numărul cadrelor didactice se majorează la 6 persoane. În anul 1927 în ciclul gimnazial este aprobată funcţionarea clasei a VII-a.

Începând de 1 septembrie 1933 în comuna noastră a fost înfiinţată o şcoală primară de stat cu limba română de predare. Aşadar în perioada 1933-1940 au funcţionat două şcoli în localitate:

-     şcoala primară cu limba română de predare ca şcoală de stat

-     şcoala primară şi gimnazială cu limba maghiară de predare administrat de biserica romano-catolică

 

 

Clădirea școlii construită în 18778 Absolvenții din anul 1971 Clădirea centrală Absolvenții din anul 2002