Bemutatkozás thumbnail

Kedves látogató!

Jelen pillanatban a Zetelaki ,,Dr. P. Boros Fortunát’’ Középiskola honlapját böngészed.

Településünk – Zetelaka – székely nagyközség a Hargita hegyvonulat nyugati lejtői és a Nagy Küküllő folyó találkozásánál fekszik. Lakói székelyek, lélekszámuk az utóbbi évtizedekben 6000 fő körül állandósult, melyből kb. 850 óvodás, kisiskolás, gimnáziumi és középiskolai diák látogatja évente iskolánkat. Tanszemélyzetünk száma a kisegítő személyzettel együtt meghaladja a 80 főt. Nevelési kínálatunk tehát az óvodától a középiskoláig minden szintet magába foglal. Iskolaépületeink a község különböző pontjain – Központ, Alszeg, Belső utca, Tófalva, Felső Tófalva, Hegy, Zeteváralja, Ivó, Sikaszó – fogadják a gyerekeket.

Iskolacímerünk négybe osztott pajzsán a fenyő, a számítógép, a végtelenbe vezető út a templom és a székelység ősi jelképei a Nap, Hold és a Csillag látható. Ezen jelképek, úgy gondoljuk, tökéletesen megfelelnek az itt élő gyermekek, fiatalok lelkületének, törekvéseinek, melyek a természetszeretetben, a hagyományokhoz való ragaszkodásban, a megismerés, az új iránti nyitottságban, a közösség ápolásában, a szülők és tanárok iránti tiszteletadásban, vallási hitünk mély és őszinte gyakorlásában nyilvánulnak meg.

Tanulmányi eredményeink némelykor jobbak, máskor gyengébbek: megfelelnek a környező települések iskoláinak felkészültségi szintjének. Sport(elsősorban a kézilabda), nép- és moderntánc, origami és furulya csoportjaink messzire elvitték a nagyvilágba intézményünk jó hírét. Sikereinket méltósággal éljük meg, kudarcainkból tanulni igyekszünk és szeretnénk minél előbb kiküszöbölni a csorbát. Munkánkat jól képzett tanári kar irányítja, erős szülői és faluközösség támogatja. Igyekszünk megfelelni a ránk szabott intézményes követelmény szintnek és közösségi értékrendnek.

Erre köteleznek egy Szent László korabeli község munkás hétköznapjai és népviseletes ünnepei, az iskoláink csendjét és faluközösségünk nyugalmát őrző fenyőfák és erdőrengetegek, Szent István, államalapító királyunk máig élő hite, az intézményeink előterében felállított és megszentelt szobrok, kopjafák, székelykapuk.

Bemutatkozás thumbnail